Vuotava Klymit

Klymit Inertia XL -patjani alkoi vuotaa Kaldoaivin vaelluksella 2022 heti toisena yönä. Menin loppureissun pelkällä parin millin paksuisella Tokmannin no name -alustalla, jota käytän taukoistuskeluun. Tähän sanoisi Nasan insinööri, että tilanne oli “subnominal”.

Kun patjan täyttää, niin venttiili valskaa pienesti ilmaa. Tämä on ehkä vain venttiilin kulumaa, näin uskoisin. Juuri sen verran, että parin tunnin päästä patja on nukkujan alla tyhjä. Melkoisen häiritsevää.

Mutta juurisyy tälle venttiilin rikkoutumiselle on venttiilin design, jossa yhdistetään kaksi asiaa liian pieneen tilaan ja liian halvalla rakenteella.

  1. Venttiilissä on painonappi, jolla patjasta voi päästää ilmaa. Ajatus on ilmeisesti, että makuulla ollessaan voisi hienosäätää painetta alas päin.
  2. Ventiilissä on myös samassa rakenteessa sisäänottoventiili, jonka kautta voi pienellä kämmeneen sopivalla pallopumpulla lisätä ilmaa. Eli siis puhaltamisen jälkeen vielä hienosäätää painetta kovemmaksi.

Ajatus on oikea, mutta rakenne on liian heikko. Nyt näyttää nopeasti käyvän niin, että koko paketti alkaa valskaamaan. On yritetty ahtaa liian pieneen ja heppoiseen muovirakenteeseen kaksi toisiaan vastakkaista paineenhallintalaitetta.

Laitoin tämän selvityksen ja videot Klymitin asiakaspalveluun, mutta siellä ei kiinnostanut koko asia. Sain vain vastaukseksi ympäripyöreitä vastauksia. Heitä olisi kiinnostanut vain siinä tapauksessa, että patja olisi ollut aivan uusi, jolloin takuu olisi vielä ollut voimassa.

Mielestäni kuitenkin patjan pitäisi kestää useampi vuosi hyllysäilytystä ja kymmeniä viikkoja vaellusta. Nyt se kesti pari vuotta ja vain muutaman viikon telttaöitä.

Klymitin konsepti on kerrassaan mainio, mutta se on toteutettu liian kevyesti. Patja menee pieneen tilaan, se on helppo puhaltaa täyteen, eikä se paina paljon mitään. Se periaatteessa yhdistää keveyden ja nukkumismukavuuden. Mutta tuote on pilattu huonolla laadulla, harmi homma!

Mikähän olisi seuraava patja itselleni? Ehkä siirryn takaisin perinteisiin patjoihin. En vielä haluaisi siirtyä ns. oikeisiin ilmapatjoihin, vielä koen olevani sen verran sissi kuitenkin 🙂

Antti vaihtoi juuri Exped Flexmat Plussaan. Se voisi olla paras kompromissi ja myös todella edullinen. Saa ehdottaa parempia!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.