Tukkitie Lutolle

tukkitie-ukk-anteri-lutto-kirja_FB

Löysin ennen UKK 2018 -retkeä Kirjasto 10:stä sattumalta Olli Sandströmin Tukkeja tunturin takaa -nimisen kirjan, joka kertoo vanhasta UKK:n läpi menevästä tukkitiestä. Vanhasta savottasuunnitelmasta oli Wolfpack Lapin reissuilla aiemmin kuullutkin, mutta emme olleet tajunneet, että olimme osan reittiä itse nähneet!

tukkitie-ukk-anteri-reitti-kirja_smallTukkitie alkaa Raja-Joosepista ja nykyinen väylä Anterinmukkaa seuraa sitä. Toinenkin reissi oli suunnitteilla, mutta se linjaus jäi rajan taakse. Sotien takia UKK:sta ei onneksi koskaan puita kaadettu, mutta tieura jäi maastoon. Se näkyy edelleen, jos sitä osaa etsiä. Kirjassa on paljon kuvitusta ja reitti käydään tarkasti läpi.

Lutolta oli tarkoitus ottaa 8000 hehtaarin alueelta puita 250 000 kpl! Onneksi se talvisodan takia jäi tekemättä, eikä se sodan jälkeen enää ketään kiinnostanut. Jäimme miettimään Lapin metsätaloutta valtion mailla UKK 2018 -reissun jälkeen. Marivaarasta Sodankylään ajaessamme katselimme surullisina Metsähallituksen tekemiä hakkuita ja metsäautotieverkostoa. Eihän touhussa ole järkeä: puusto on harvaa ja huonolaatuista. Se myös uusiutuu niin hitaasti, että taloudellinen merkitys jää varmasti Metsähallituksen osaoptimoinniksi. Olisi varmasti järkevämpää jättää metsä koskemattomiksi!

Kirjassa selvisi myös Suomujoen nimen historia. Se tarkoittaa helmisimpukkaa, suomua.

Mielenkiintoinen kirja, suosittelen kaikille UKK:n kävijöille!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.