Wolfpackin vaellusten parhaat leiripaikat

Seitsemännen yhteisen vaelluksen kunniaksi päätimme pistää reissujemme leiripaikkoja paremmuusjärjestykseen valitsemalla niistä viisi huikeinta ja viisi surkeinta vuosilta 2015–2021.

Miten Wolfpack yleensä valitsee leiripaikkansa? Ensimmäinen ehto on, että sen yhteydessä on oltava juomaveden lähde. Toiseksi mikromaaston on oltava riittävän tasainen isolle, 4 henkilölle speksatulle teltallemme. Nämä ovat käytännössä minimiehdot, ja loput ominaisuudet ovat leiripaikalle plussaa. Usein tehdään etukäteinen karttaharjoitus. Siinä leiripaikkaa ennakoidaan oletettavasti miellyttävän sijainnin mukaan – maisema, yksityisyys ja mahdollisuus tehdä joku huiputus ilman rinkkoja painavat vaakakupissa.

Kun leiripaikkoja laitetaan paremmuusjärjestykseen, valinta on tietenkin myös subjektiivinen. Tiettyihin paikkoihin voi liittyä olosuhteiden tuomia tunteita, tai leiripäivänä on saattanut olla erityisen hyvä tai huono keli, mikä vaikuttaa kokemukseen paikasta. Tällä pohjustuksella Wolfpackin ranking on:

Top 5.

5:ksi paras: Sarek 2016 / Yö 4. Ruohtesvagge

Viidennen sijan kilpailussa saa 2016 Sarekin vaellukselle sattunut Ruohtesvaggen ”Trump Tower”:in alla ollut paikka. Leiripaikan perusasiat olivat kunnossa, ja outoon asentoon asettunut kivipaasi jäi mieleen. Muutaman kovan päivän jälkeen ehdittiin hieman rentoutua, ja muuten ”ruuhkaisella” väylällä leiripaikka oli rauhallinen. Aurinko laskeutui Gisuriksen taakse, ja illan viilennessä ihmeteltiin pienen jäätikön ylle kehittyvää sumuläikkää. Mukava paikka ja ilta!

4:ksi paras:  Sarek 2016 / Yö 2. Basstavagge

Neljänneksi arvosteltiin myös Sarekissa 2016 kuljettu Basstavaggen sola, josta löytyy “Paskavaggen Hilton”. Kivisessä kuumaisemassa todella märässä kelissä ja epätoivon keskellä vastaan tuli alue, jolla oli useampia tasaisia – juuri teltanvetäviä – nurmiplänttejä. Näistä päästiin valitsemaan paras, ja solisevaa vettä oli sopivasti vieressä.

“Paskavaggen Hilton” kivierämaan ja sateen keskellä, ainoalla tasaisella neliöllä!

3:ksi paras: Kaldoaivi 2021 / Yö 2. Gaskkamus Cuomasjávrin ranta

Pronssille pääsee 2021 Kaldoaivin vaellukselta Gaskkamus Cuomasjávrin ranta. Upean tasainen hiekkamaa, jossa kirkas pieni järvi vieressä. Tähän olisi saanut pystyyn vaikka kokonaisen telttakylän. Hieman syrjässä normireitiltä, joten muita ei näkynyt. Sijainti antoi helpon mahdollisuuden huiputtaa Cuomasvarri seuraavana aamuna. Hyttysten määrää ei paikan syyksi voi laskea, mutta saattoi pudottaa kirkkaimmilta mitaleilta.

2:ksi paras: UKK 2018 / Yö 5. Jaurujoki

Hopeaa saa 2018 UKK- vaelluksella Jaurujoki, vanhan tulipaikan lähistöllä. Jälleen löytyi pehmeä ja tasainen paikka teltalle, eikä lähistöllä liikkunut pahemmin turisteja. Jaurun vesi oli kirkasta, ja siellä päästiin tekemään sekä iltauinnit että kokeilla kalastusta. Wolfpack approves.

PARAS: Nikkaluokta 2019 / Yö 2. Leavasvaggen ylänkö, Pieltjajåkkan latvat

Ykköspaikan fanfaarit saa Nikkaluoktan 2019 vaellukseen osunut Leavasvaggen ylänkö, tarkemmin Pieltjajåkkan latvat. Nyt ei oltu puoleentoista päivään nähty yhtään vaeltajaa, eikä nähty seuraavaankaan. Leiripaikka oli upeilla maisemilla varustettu, teltalle todella tasainen paikka, ja aivan vieressä solisi täydellisen kirkas ja kylmä vuoristopuro. Illalla käytiin kävelemässä pienen järven rannalla, jossa oli yhä kovia lumisiltoja, ja bongattiin harvinaista lumilevää. Todella mieleenpainuva, hieno paikka, joka ansaitsi maastoon pienen seita-kivensä.

Bottom 5.

5:ksi huonoin: Kaldoaivi 2021 / Yö 6. Läntinen Davrraluoppal-järvi

Kaldoaivin 2021 vaelluksella, loppusiirtymän varrelle sattui leiripaikaksi käytännön sanelemana “darrajärvet”. Vaikka paikassa ei sinänsä ollut mitään vikaa, järven vesi oli ikävän humuspitoinen ja piti siksi suodattaa ja keittää. Kartalle merkitty ”metsä” oli mittarimatojen syömää, pystyyn kuollutta koivikkoa. Hillamättäät pelastivat jonkun verran.

4:ksi huonoin: Muotka 2020 / Yö 1. Oadatjohka

Muotkan vaelluksen ensimmäinen leiripaikka ei ollut tarkoitukseen valittu, vaan pakon sanelema. Janne ja Ville lähtivät Karigasniemen tieltä kulkemaan kohti etelän tunturialuetta kuuden jälkeen illalla. Sataa tihutti ja keli oli aika ankea. Into oli kova ja avoimessa maastossa jalka oli kevyt. Onnistuimme kulkemaan paljon nopeammin, kuin arvelimme ja menimme ohi parin maamerkin – emme eksyneet, mutta olimme hieman edellä matka-ajatusta 🙂

Kun lopulta pääsimme taas kartalle, niin kello oli jo lähempänä yhtätoista ja oli pakko etsiä leiri nopeasti. Vettäkään ei ollut lähellä ja kunnollinen telttapaikka jäi myös haaveeksi. Mutta siinä nukuttiin. Loppureissu olikin täyttä timanttia!

3:ksi huonoin: Nikkaluokta 2019 / Yö 5. Kaskavaggen Njunni

Bottom kolmoseen kiilasi Nikkaluoktan 2019 vaelluksella koettu Kaskavaggen Njunni, jossa leiri lyötiin puolitasaiseen ja pehmeään mikromaastoon. Paikka sopi leiriksi ainoastaan siksi, että sää oli ollut todella kuiva, muuten tasanko olisi ollut varmasti melkoista suota.

Epämiellyttäväksi paikan teki ihmeelliset vaaleat kirput, jotka hyppivät varusteiden päällä koko illan. Aamulla paikka oli täysin sumun peitossa, mikä osoittautui lopulta hyvinkin lokaaliksi ilmiöksi. Nukkuihan tuollakin.

2:ksi huonoin: UKK 2018 / Yö 1. Ylempi Kiertämäjärvi

Vaikka tähän listaukseen on pyritty ottamaan lähinnä maastoleiriintymisiä, huonojen listoille on sattunut pari ns. virallista yöpymispaikkaa. Toinen niistä on UKK 2018 vaelluksella testattu Ylemmän Kiertämäjärven laavu, jossa fasiliteetit ovat periaatteessa kohdallaan, mutta ongelmaksi muodostui telttapaikan etsintä – tarpeeksi tasaista paikkaa ei meinattu löytää millään.

Toisaalta hyttysten takia ei haluttu nukkua laavussa. Paikka, johon teltta lopulta laitettiin, oli vähän ikävästi aivan laavun vieressä. Aamuyön ja aamun sade sai vedet valumaan telttapaikan syrjästä ja ali, minkä takia jouduttiin lyömään likainen teltta pakettiin.

HUONOIN: UKK 2015 / Yö 1. Jyrkkävaara

Wolfpackin ensimmäinen yhteinen telttayö UKK:ssa 2015 päätyi listan jumboksi. Kyseessä on Jyrkkävaaran autiotupa, jonka läheisyyteen metsämaastoon teltta laitettiin. Maaston epätasaisuuden (vai kokemattomuuden? 😀 ) takia ei oikein saatu telttaa vaateriin, ja se löpötti joka puolelta.

Vesi jouduttiin hakemaan kaukaa tuvan toiselta puolen, ja kaiken kukkuraksi tuvalla oli vahva miehitys retkeilijöitä ja hyttysiä. Paikkaa ei voi suositella, maisemiakaan siellä ei ole. Mutta jostain se vaelluskin on aloitettava!

Bonus- kierros: saunalliset autiotuvat

Lopuksi laitetaan vielä Wolfpackin vierailemat saunalliset autiotuvat järjestykseen.

Paras: Nikkaluoktan Visstasstuga

Tämän autiotuvan sauna on todella vierailun arvoinen. Löylyt Harvian kiukaasta ovat pehmeät, saunaoluet (mellanölit) saa päätuvalta, ja uimapaikka Visstasvaggen virrassa köyden päässä on todella mieleenpainuva Nallu- vuoren noustessa joen toiselta puolelta näköpiiriin. Varaudu kuitenkin turistiryppääseen. Ainakin meidän reissullamme leiriemäntä puhui sujuvaa suomea (myös ranska taittui), joten Napapiirin sankarit- tyylistä: ”Mitä kyr*ät!”-tervehdystä ei välttämättä voi leikkimielelläkään suositella…

Toinen sija: UKK Anterinmukka

Legendaarinen Anterinmukka, toiselta nimeltään Keskon maja saa täyden suosituksen Suomen puolen autiotupasaunoista. Saunan pitkän historian voi aistia löylytellessä, ja 4m syvä uimapaikka Anterijoessa jää mieleen. Täälläkin kävijöitä riittää ja 2015 oli metsämyyriä myös, eli gourmet- eväät piiloon.

Kolmas sija: UKK Tahvontupa

Tahvontupa saa pisteensä, koska sauna on todella keskellä erämaata, ja Tahvon kävijät saavat varmasti hyväksyvää nyökyttelyä juttupiireissä. Sauna itsessään on hieman synkkä, ja kunnon uimapaikka puuttuu. Mutta jos näille kulmille eksyy, niin täälläkin tuli kiukaan alle!

Alla vielä koko listaus paremmuusjärjestyksessä (vuoteen 2021 asti):

 1. Nikkaluokta 2019 / Yö 2. Leavasvaggen ylänkö, Pieltjajåkkan latvat
 2. UKK 2018 / Yö 5. Jaurujoki
 3. Kaldoaivi 2021 / Yö 2. Gaskkamus Cuomasjávrin ranta
 4. Sarek 2016 / Yö 2. Basstavagge
 5. Sarek 2016 / Yö 4. Ruohtesvagge
 6. Kaldoaivi 2021 / Yö 3. Carajavrrit-järven drumliini
 7. UKK 2018 / Yö 3. Purnuoja
 8. Muotka 2020 / Yö 3. Stuorroaivin eteläpuoli
 9. Kaldoaivi 2021 / Yö 4. Gavruljavrin itäpuolinen järvi 285,2
 10. Muotka 2020 / Yö 2. Stuorraäytsin pohjoispuoli
 11. Nikkaluokta 2019 / Yö 3. Vassacohkka
 12. Kaldoaivi 2021 / Yö 1. Roavvevárri dahjegen itäpuoli järvi 166,3
 13. Muotka 2020 / Yö 4. Piekanaäytsin eteläpuoli
 14. UKK 2018 / Yö 4. Iso-oja
 15. UKK 2015 / Yö 2. Harrijoen latvat
 16. UKK 2018 / Yö 2. Peuranampumapäiden kaakkoisrinne
 17. Sarek 2016 / Yö 6. Ahkkan lounaisrinne
 18. Kaldoaivi 2021 / Yö 5. Askkasjohjavri
 19. Sarek 2016 / Yö 3. Snavvavagge
 20. UKK 2015 / Yö 4. Voingoiva
 21. Sarek 2016 / Yö 5. Nijakin / Gisuriksen juuri
 22. Nikkaluokta 2019 / Yö 4. Visstasstuga
 23. Sarek 2016 / Yö 1. Rinimin pohjoispuoli
 24. Muotka 2020 / Yö 5. Harrijärvi
 25. UKK 2015 / Yö 3. Anterinmukka
 26. UKK 2018 / Yö 6. Tahvontupa
 27. Nikkaluokta 2019 / Yö 1. Visstasvaggen renvakstuga
 28. UKK 2015 / Yö 6. Sarvioja (autiotupa)
 29. Nikkaluokta 2019 / Yö 6. Cievrralahku
 30. UKK 2015 / Yö 5. Sokostin juuri
 31. Kaldoaivi 2021 / Yö 6. Läntinen Davrraluoppal-järvi
 32. Muotka 2020 / Yö 1. Oadatjohka
 33. Nikkaluokta 2019 / Yö 5. Kaskavaggen Njunni
 34. UKK 2018 / Yö 1. Ylempi Kiertämäjärvi
 35. UKK 2015 / Yö 1. Jyrkkävaara

Leave a Reply

Your email address will not be published.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.