Loppi Helsingissä

Matkalla-Loppiin-Vanhankaupunginselka

Vanhankaupunginlahti tarjoaa villiä luontoa aivan kaupungin kupeesta. Kävin tyttären kanssa tutustumassa pieneen Loppi-nimiseen saareen.

Saunalahti

Vanhankaupunginlahdella Saunalahti sijaitsee Kivinokan itäpuolella. Itärannalla on kallioita ja länsirannalla Kivinokan suojeltua vanhaa metsää.

Vanhankaupunginlahti Helsinki

Lahti on todella matala, tuskin metriä enempää on vettä missään kohtaa. Lahti on myös kauttaaltaan ruovikon peitossa ja kesällä täynnä lintuja, joutsenien pesänkin olen lahdella nähnyt.

Saunalahti Herttoniemi Vanhankaupunginlahti

Suojainen lahti jäätyy aina ensimmäisenä syksyllä ja on käveltävissä pitkään, jos vain pakkasia riittää. Lasten kanssa tulee usein käveltyä Saunalahdella. Lahdelta voi kiertää meren jäällä Kivinokan kärkeen ja sieltä Kartanon venekerhon laitureille, jotka ovat Kulosaaren puolella Kivinokkaa.

Lahdella näkee paljon lintuja ja helmikuun alussa näin nuoren merikotkan kaartelevan Kivikonkan ja Vanhankaupunginlahden päällä. Ne ovat harvinaisia kaupungin päällä, en ole nähnyt kuin kerran aiemmin Kivinokan päällä kotkan, ja siitä on jo vuosia.

Olimme liikkeellä sunnuntaina 18.2.2018 ja pakkasta 5–6 astetta. Jäällä oli nyt nilkkaan asti lunta ja Saunalahdelta päästyämme lumen alla siellä täällä vähän vettäkin. Ilmeisesti lumi oli ehtinyt sataa suojakelin jälkeen vähän sohjon päälle.

Matkalla-Loppiin-Vanhankaupunginselka

Suuntasimme lahdelta ruovikon reunalta suoraan kohti Loppia, joka on Lammassaaren ja Viikin Arboretumin välissä.

Loppi

Olen aikaisemmin ajanut jäätä myöten maastopyörällä tähän saareen, mutta ei ole tullut sinne aiemmin käveltyä. Nyt oli hieno aurinkoinen keli, eikä poikkeuksellisesti tuullut käytännössä ollenkaan.

Vanhankaupunginlahti Loppi Helsinki

Loppi on varmaan joskus ollut selkästi pieni kalliosaari, mutta nykyään sen rajat ovat kesällä matalan lahden takia epämääräiset. Varmaan melkein kahlaamalla pääsisi pohjoisen puolelta lintutornille, ainakin matalan veden aikaan.

Lännen puolella on kalliota ja mukavia paikkoja istuskella ja ottaa vähän aurinkoa. Teimme Trangia-leirin rannan kivien suojaan.

Trangia Loppi Vanhankaupunginlahti Helsinki

Otin lunta trangiaan ja keiteltiin vesi. Tyttärelle kaakaopussista juoma ja itselleni keitin yhden LämminPussi-kantarellin. Lumesta veden keittäminen kestää vähän kauemmin kuin kesällä. Mutta eniten Trangian kanssa saa varoa, ettei laske lämpimiä kattiloita lumeen – lumi jäätyy todella nopeasti hyvin lämpöä johtavaan alumiiniin kiinni. Saa pian rapsutella kasan jäitä pois pinnoilta, kun kasaa keitintä kokoon 🙂 Myös Trangian tarttumispihtiin jäätyy helposti ylimääräistä vettä ja se toimii huonommin kuin kesällä.

Vanhankaupunginselkä Loppi

Juotiin kupposet ja nautittiin maisemista. Jäällä oli kulkijoita paljon: hiihtäjiä ja kävelijöitä. Meidän jälkeemme tuli Lammassaaresta päin kaksi kulkijaa kallion toiselle reunalla ja kaivoivat termospulloistaan juotavat hekin.

Haikarat

Lopin erikoisuus ovat harmaahaikaroiden (by Reino, titivituntyy.com) pesät, joita on monta kymmentä puiden latvuksissa. Luin täältä, että haikarat ovat alkaneet pesiä lahdella vasta 2006. Yhdyskunta on siis kasvanut nopeasti. Kiipesimme kallioiden päälle ja ihmettelimme pesiä.

Loppi_Haikaranpesat

Kummallisinta oli, että näimme Saunalahden päällä haikaran lentävän kohti Loppia. Helmikuun puolivälissä, kaikki vedet ovat jäässä! Olisiko lintu tullut jo aurinkoisen kelin mukana tarkastelemaan paikkoja. Taisi vielä tulla pikainen lähtö takaisin etelään kohti.

Käykääpä Lopissa! Jäitä pitkin sinne pääsee helposti myös Viikin tai Arabianrannan puolelta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.